sk hu
Boráros Imre: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen isteni ajándék érhet még” 30. augusztus 2020
Boraros 1 - Komáromi Jókai Színház

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) életműdíját vehette át augusztus utolsó szombatján Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján. Elkísértük Kisvárdára a színművészt.

Boraros 2 - Komáromi Jókai Színház

Kezdjük a hely szellemével! Mikor járt először Kisvárda színházi fesztiválján?.

Az Esőcsináló Beke Sándor rendezte kassai előadásával, a kilencvenes évek elején. Bill Starbuckot alakítottam, párom, Petrécs Anna pedig Lizzie Curry szerepét játszotta, mindketten vendégként szerepeltünk a társulatnál. Alakítás díjat kaptunk a szakmai zsűritől Kisvárdán. Egy fesztivál mindig kihívás és megmérettetés egy színháznak, ha beválogatják a produkcióját, mert bizonyítania kell. A kisvárdai fesztivál szervezői elmondták, a fesztivál arra született, hogy a határon túli művészek ott találkozzanak egymással, tudjanak beszélgetni, vitatkozni, világot váltani. Emlékszem, annak idején, a hét közepén játszottuk az Esőcsinálót, anyagilag úgy állt a színház, hogy a díjkiosztásig maradhattunk. Sok erdélyi kollégával ismerkedtünk meg, akikkel órákat beszélgettünk. Annyi energiát adott a kisvárdai tartózkodás, hogy az évad további részében abból merítettünk. A kassai Thália Színház volt az első felvidéki társulat, amely a kisvárdai fesztiválon járt.. Komáromból a La Mancha lovagja című musical jutott el először a fesztiválra, a Bagolyvárban volt az előadás, amelyet Bor József rendezett. Nagy sikert arattunk, amivel tele voltak az akkori magyarországi lapok. A legszívesebben mégis a találkozásokra emlékszem, hiszen Kisvárdán mindig olyan kollégákkal találkoztunk, akikkel egész évben nem.

Boraros 3 - Komáromi Jókai Színház

Augusztus 29-én az EMMI életműdíját vehette át a kisvárdai Művészetek Háza színpadán, a közönség ütemes vastapsától kísérve. Hány év van ebben az életműben?

Napra pontosan ötvenöt év, ugyanis 1965. augusztus 29-én kerültem a komáromi Magyar Területi Színházhoz. Addig újságból ismertem a komáromi színészeket, mindent elolvastam róluk, több előadásukat láttam Pozsonyban. Nagy varázsa volt, amikor közelről is találkozhattam velük. Sok mindent lehetett tőlük tanulni. Amikor megérkeztem, évadnyitót tartott a társulat, három nap múlva pedig három hetes turnéra indultunk keletre A lőcsei fehér asszony című produkcióval. Zakál Gyula barátom szerepébe ugrottam be, mert Gyuszi bevonult katonának, és nem tért vissza a színházhoz. Őrt álló katonát játszottam, aki három felvonáson keresztül háttal állt a nézőknek, egyszer befutott, és jelentette, milyen csapatok érkeztek. Két mondatom volt. Kedves és barátságos embereket ismertem meg a színháznál, és azokra is szeretettel és tisztelettel gondolok, akik már nincsenek közöttünk. Turner Zsigmondra például. Sokat segített, megmutatta a város. Az első darab, amelyben közösen szerepeltünk Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című színműve volt, amelyben Zsigmond egy taláros bírót, jómagam pedig egy tanársegédet alakítottam. Thirring Viola és Galán Géza voltak a főszereplők. Számomra varázslatos érzés volt, hogy a társulat befogadott. Így lehet csapatban dolgozni, és bizalommal fordulni a másikhoz.

Boraros 4 - Komáromi Jókai Színház

Az évek során lett olyan rendező, akit különösen kedvelt?

Azokat a rendezőket szeretem, akik a próbákon szabadjára engedik a színész fantáziáját. Ilyen rendezők voltak Iglódi István, Bodrogi Gyula, Csiszár Imre, Števo Korenčí. Szép emlékeket őrzök a rádiózásról is. Akkoriban még készültek hangjátékok, és amikor a MATESZ-hez kerültem, én is lehetőséget kaptam, hogy hangjátékokban szerepeljek. Martin Gregorral, aki rendezett is Komáromban, vagy Jozef Krištof Veselývel, aki az operett csillaga volt, gyakran álltunk a mikrofon mögött, mindketten kiválóan beszéltek magyarul. Több szlovák színésszel csevegtünk a stúdió előtti folyosón magyarul. Egyszer jöttünk ki a stúdióból, és láttuk, hogy Ferenczy Anna Július Pántíkkal, a Szlovák Nemzeti Színház egyik vezető színészével diskurált. Közelebb léptem, mert tudtam, hogy Annika elég gyengén beszélte a szlovák nyelvet. És azt hallottam, hogy Pántík beszél magyarul, és nem Annika szlovákul.

Boraros 5 - Komáromi Jókai Színház

Mi újság a 2013-ban alapított Boráros Imre Színházban?

Sok szép évadokat értünk meg. Az, hogy eljutottunk az előadásainkkal külföldre is, annak köszönhető, hogy a kilencvenes évek elején számunkra kinyílt a nagyvilág. Akkor érkezett az első felkérésem a Washingtonban működő Felvidéki Magyar Bizottmánytól. Volt egy előadóestem, hosszú levelezés után összejött az első amerikai utam. Utána még tizenhat, tizenhét alkalommal mentünk még Amerikába, Kanadába. Olykor három hónapig tartott egy turné. Fárasztó volt, de megérte a tapasztalatok és az ismerősök miatt, akiket útjaink során szereztünk.

Boraros 6 - Komáromi Jókai Színház

Alig szállt le Dózsa György trónjáról tavaly nyáron a komáromi Duna Menti Múzeumban, amikor megkezdődtek a Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójában a Peer Gynt próbái. Hogy érzi magát ebben az előadásban? Amelyet a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezett.

Köszönöm Gál Tamásnak, a Komáromi Jókai Színház igazgatójának, hogy rám gondoltak. Egy csoda volt, hogy kiléphettem a megszokott miliőmből, és kipróbálhattam magam egy másfajta színházi közegben. A soproni társulatban sok fiatal színész van, néztem, hogyan próbálnak. Inspiráló volt a sok fiatal energia, a világmegváltó terveik. Feltöltött energiával a próbafolyamat. Még egyszer köszönet érte Gál Tamásnak, feleségének, Szilviának és Pataki András rendező úrnak! Kitűnő volt a közös munka.

Boraros 7 - Komáromi Jókai Színház

Látom, energiának valóban nincs híján 76. életévében sem. A héten kétszer tette meg a Komárom–Kisvárda útvonalat.

Tréfásan azt mondhatnám, hogy ez volt az álmom. És az álom teljesült. Miután előadtuk a fesztiválon a Peer Gynt-öt és hazajöttünk, néhány nap múlva hívott Gál Tamás színházigazgató, hogy jelezték Kisvárdáról, életműdíjat kapok. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen isteni ajándék érhet még az életben. Mindenkinek köszönöm, hogy újból itt lehettem! Időközönként, stációkként bebizonyosodott, hogy van értelme, jön visszajelzés, ezt kell csinálni, a közönség szeret és ennél szebb ajándékot nem kaphat az ember ebben a korban. Mindebben segít az erős hit, amely végig kísér a pályámon.

Hogyan éli meg ezt a koronavírussal teli évet?

Hála az égnek, a jóistentől még kaptam annyi energiát, olyan tisztánlátást, hogy klipeket készítettünk Apagyi László barátommal. A szeretetről, a hitről, Istenről szóló verseket rögzítettünk, mert ezek hiányoznak manapság a legjobban a világból. Egy templomban rögzítettük a költeményeket, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Volt értelme, hogy képesek voltunk ezt produkálni. Én bízom a jövőben. Adja Isten, hogy a baráti körömnek, a színházi világban dolgozó embereknek még megadassék, hogy szabadon, nem kötőféken, nem visszafogva, de Isten áldotta alkotókedvet és jó egészséget kívánjak, hogy ezt a pályát csinálják. Egyre inkább nagyobb öröm, ha azt látom, hogy körülöttem a fiatal generációtól jó munkát, jó előadásokat látok. Ehhez kívánok nekik sok szerencsét!

Bárány János

Fotó: a szerző és a fesztivál sajtószolgálata (2)

vissza

Jókai Alapítvány támogatói

Fő támogatók Arany mecénások Ezüst mecénások Bronz mecénások További támogatók
Urad Vlady Ministerstvo Kulury CEF logo new Megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultminor Komarno-farba Nemzeti Kulturális Alap Square 1 Jmk Media Prestashop Logo 1516781637 Kukkonia logo 0 Metrans Sam logo Ak project Foldmuves szovetkezet csallokozaranyos 0000913519 Green Coop logo Logo Jandj Mc L Logofont1 pos Minit logo zpiecky Logo circle 2 Image001 Agref logo Index Cropped amt logo big 270x270 Index Cedrus piros logo Dunstav E-KONZOL s.r.o. Florissimo logo LOGO PNG Final MEDIAL Net s r o logo Stifi original Subpage buslak logo Termal s r o Nagymegyer ABSOLON s.r.o. - Komárom AGRIMPEX - Nádszeg AGRIPENT spol. s.r.o. - Lég AgroKiss s.r.o. - Nagyszarva AGROSPOL VKF s. r. o. - Komárom AGROTOP s. r. o. - Nyárasd AGROSERVIS spol s.r.o. Komárom ALBÁR Község Alistál Község A.M.T. Gúta ASKARA s.r.o. Komárom Balony Község Bátorkeszi Község BBN GROUP - Bős Bős Város C-SERVICE s.r.o. - Tóth Viktor Komárom Családi könyvklub s.r.o. - Dunaszerdahely Csallóközkürt Község Csicsó Község CSILIZNYÁRAD Község Csilizpatas Község Csilizradvány Község Csörgő Vilmos - Bős DARTON s.r.o DIEGO DS s.r.o. Dunaszerdahely ECOLED - Albár Ekecs Község Ekel Község EPIC PARTNER - Komárom EUROPRESS BK s.r.o. - Bátorkeszi EVENT CREW Gúta FARKAS KATALIN - Dunaszerdahely FAXCOPY - Komárom FCC SLOVENSKO s.r.o. Albár FELSŐPATONY Község FIRSTFARMS Gabčíkovo s.r.o. - Bős Földműves szövetkezet - Egyházgelle Földműves szövetkezet - Gúta Földműves szövetkezet - Lakszakállas Földműves szövetkezet - Lúcs Földműves szövetkezet - Szímő GALANT - Ekecs GAMMA SLOVAGRO s.r.o. - Nádszeg GAZDA-FRÉV s.r.o. - Ekecs GUKOM S.R.O. - GÚTA GUTTE s.r.o. - Gúta Gúta Város Gútai Malom Rt. - Gúta HABÁR Bt. - Dél-Komárom HETÉNY Község HORVÁTH ÁRPÁD Gúta IDA - HOLZ s.r.o. - Gúta Imely Község INTERCAD s.r.o. - Komárom IZO - BAU s.r.o. Somorja JEG - Komárom JUHOMETAL s.r.o. Gúta KAMOCSA Község Keszegfalva Község KEMAR s.r.o. - Komárom KF - STAV s.r.o. Ekel KLEMPA KATALIN - Dunaszerdahely KOLLÁR ZOLTÁN - Komárom KOMAGRARTECHNIK s. r. o. - Marcelháza KOMÁROMI ZSIDÓ HITKÖZSÉG Lakszakállas Község Marcelháza Község MARTOS Község MEGART a. s. - Nemesócsa MERKANTIL - Mgr. PÉNTEK ISTVÁN - Dunaszerdahely MUDR. BOTH LÁSZLÓ MUDR. EKE JÁNOS MVDR. CSÖRGŐ ÁRPÁD MUDR. CSÖRGŐ PÉTER Nagykeszi Község Naszvad Község NAGY LÁSZLÓ - Kulcsod NAGY ZOLTÁN - Nyárasd NCD s.r.o. Nádszeg OND a BECk s.r.o. - Gúta ONLINESTAVBA s.r.o. - Dunaszerdahely OPC EUROPE s.r.o. - WURCELL ZOLTÁN - Komárom Ógyallai Mikrorégió Panta Rhei s.r.o. - Nagymegyer Paulis Tibor - Marcelháza PATAS Község PROJEKT-MARKET s.r.o. - Ing. Gőgh Mihály - Gúta Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Felbár Részes Mezőgazdasági Szövetkezet - Vásárút SALUSPHARM Gúta SALVATOR GYÓGYSZERTÁR - Ógyalla SOLUM Zrt. - Dél-Komárom Somorja Város SOUTHERM s.r.o. - Dunaszerdahely STAVOINVESTA DS s. r. o. - Dunaszerdahely SZENTPÉTER Község SZITA - Ekecs SZÍMŐ Község Szőgyén Község STING 2000 s.r.o. Gúta TELERVIS - Bős TOPSTAV É & A - Komárom TOMATA s.r.o. - Gúta TRANSBETON PLUS s.r.o. - Nagymegyer Vásárút község VÁGFARKASD Község VÁGFÜZES Község Vitex Plus s.r.o. - Ekecs WF Kft. - Dél-Komárom Új Nő ZSIGÁRD KÖZSÉG